ДГ "Славейче"Щастливи деца - спокойни родители

Четвъртък, Юли 07, 2022

5 юни е Световен ден на околната среда. Празникът е създаден на 15 декември 1972 г. по инициатива на Общото събрание на ООН, за да „привлече общественото внимание към необходимостта от опазване и подобряване на околната среда“. На 5 юни 1972 г. за първи път се провежда специална конференция на ООН за околната среда. По традиция на този ден се провеждат много екологични събития – конференции, кръгли маси, форуми и презентации, организират се изложби на детски рисунки, почистване на паркове, засаждане на дървета и други събития. Всички те са насочени към привличане на общественото внимание към екологичните проблеми.
Нашите малки „Еколози“ от група „Мечо Пух“ взеха участие в организираната за 2022 година Световната кампания „Само една планета (#OnlyOneEarth)“, която празнува своя 50 годишен юбилей. Изработихме плакат с призив за опазване на околната среда и засадихме цветя в района на детската градина.

Децата се запознаха с видовете боклук, разбрахме от снимките къде какъв боклук трябва да се постави и след това почистихме района на детската градина. Помолихме родителите да донесат цветя, за да ги засадим в цветната леха и по този начин да допринесем за озеленяването на нашата детска градина. Всички се отзоваха с голям ентусиазъм, бяха донесени много разсад от различни цветя. След кампанията искам да вярвам, че нашите деца ще се опитат да пазят природата и ще вървят в живота с мотото: „Ако аз не пазя природата, тогава кой ще го направи?“.
Целта на това действие е да се развие интереса на децата към изучаване на природата на родния край, разширяване на кръгозора, развиване на паметта и речника. Възпитаване на грижливо отношение към природата у деца.

Децата, които взеха участие в засаждането, стават:  създатели, а не консуматори; създатели, а не разрушители. Като възрастни те няма да изсичат гори, да унищожават животни и да тровят въздуха и водата. Цветята, които засадихме са не само красота, но и част от дивата природа, която трябва да бъде защитена и опазена. но и добре отгледана.

Благодарим на родителите за подкрепата!

Допълнителна информация

ДГ “Славейче” е общинско детско заведение за отглеждане, възпитание и обучение на деца от 10 месечна до 7-годишна възраст

ОДЗ Славейче
Адрес
ДГ "Славейче" Кюстендил
ул. „Гладстон“ 17
Кюстендил, ПК 2500, БЪЛГАРИЯ
dg_slaveiche@abv.bg

Пази от пожар