Световният ден на водата 22 март през настоящятя 2023 година призовава всички хората „Бъдете промяната, която искате да видите в света“.
Група „Мечо Пух“ се включи в тази инициатива и отбеляза Световния ден на водата -#WorldWaterDay. Тази година той е свързан с ускоряването на промяната за решаване на кризата с питейната водата и канализацията. Този Световен ден на водата е изключителна възможност за поколението да се обедини около проблемите свързани с водата и заедно да ускорим прогреса.
Първото вещество, с което децата се запознават с удоволствие, е водата. Дава на детето приятни усещания, развива различни рецептори и предоставя почти неограничени възможности да опознава света и себе си в него.
Децата знаят малко за свойствата на водата, защо и кой има нужда от вода. Децата не пестят достатъчно водата. Когато мият ръцете си, те използват излишна вода, често не затварят крана. Децата нямат представа за значението на водата в човешкия живот, за това как хората замърсяват различни водоеми и до какво може да доведе това.
Светът около нас е невероятен и разнообразен. Всеки ден децата получават нови идеи за живата и неживата природа, техните взаимоотношения. Задачата на възрастните е да разширят кръгозора на децата, да развият тяхната познавателна активност. Но те все още се нуждаят от помощ в това, тъй като децата не могат да забележат най-важното в цялото му разнообразие, не могат да намерят точния отговор на зададения въпрос, не могат да направят най-простите изводи.
Колко забавно е децата да играят с вода! Първите идеи за водата се формират още от най-малка възраст. Децата са родени изследователи.
И това се потвърждава от тяхното любопитство, постоянното желание за експеримент, желанието самостоятелно да намерят решение на проблемна ситуация. За да се формират знанията на децата за значението на водата, ние си поставихме следните задачи:
- Запознаване на децата със свойствата на водата (прозрачна, без мирис, без вкус, тече, някои вещества се разтварят в нея, други вещества я оцветяват, водата може да бъде гореща и студена, водата приема формата на предмет и др.);
- Формиране на представа за разнообразието от агрегатни състояния на водата в природата (сняг, лед, пара, дъжд, мъгла и др.);
- Да се запознаят с процеса на превръщане на водата в лед;
- Да се запознаят с различни видове водоеми в природата и техните обитатели;
- Да се изгради представа за значението на водата в живота на растенията, рибите, животните и хората (местообитание; без вода растенията изсъхват, рибите умират. Човек се нуждае от вода, за да поддържа тялото и жилищата чисти, за готвене и др.);

didaktika-1
didaktika-2
didaktika-3
didaktika-4
didaktika-5
didaktika-6
didaktika-7
didaktika-8
didaktika-9