ДГ "Славейче"Щастливи деца - спокойни родители

Неделя, Август 01, 2021

alt

ОДЗ „ Славейче“ участва в традиционния за град Кюстендил – Празник на черешата, който се явява продължение на Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през  далечната 1896 г. Тогава  в Кюстендил  е учредена Първата национална овощарска изложба и нашият град получава званието “Майка на българското овощарство”.

През 2008 година Празника е възобновен и оттогава до сега ежегодно се провежда.

На 27 и 28 юни 2014 година в общината се организираха редица изяви, включени в програмата на Празника на черешата. Тазгодишното провеждане  на Празника е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019".

alt В дните на празника се организират изложби, базари, конкурси , представя се разнообразна фолклорна програма.

В градинката пред общината се оформят щандове на  производители, детски заведения, читалища и други институции. Представят се  всякакви сортове череши , като всеки изложител се старае и да представи черешата под най-различна и интересна аранжировка. ОДЗ „ Славейче“ участва със свои експонати в щанда на детските заведения от Кюстендил. Децата заедно с учителките и активното съдействие на родителите изработиха красиви пана от череши.

 alt

 По групи в заниманията преди провеждането на празника на черешата децата бяха запознати с традициите в отглеждането на черешата в Кюстендилския край. Научиха как в трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари черешата намира широко приложение – в красиви пити, вкусни сладка, в традиционните компоти  от бели череши, в разнообразните сиропи и коктейли.Рисуваха цвят и плод на черешата. Така им бе обяснено защо  черешата е и един от знаковите символи за Кюстеднил.

alt

Деца от ОДЗ „ Славейче“ участваха във фолклорната програма на празника, преминал под наслов:  "Черешчица род родила". Малките възпитаници на детското заведение изиграха на сцената на Празника характерни кюстендилски хора. За награда получиха искрени и многобройни аплодисменти на всички посетители.

Допълнителна информация

ДГ “Славейче” е общинско детско заведение за отглеждане, възпитание и обучение на деца от 10 месечна до 7-годишна възраст

ОДЗ Славейче
Адрес
ДГ "Славейче" Кюстендил
ул. „Гладстон“ 17
Кюстендил, ПК 2500, БЪЛГАРИЯ
dg_slaveiche@abv.bg

Пази от пожар