Неделя, Май 31, 2020

 За трета поредна година децата от3 до 7 години  на ОДЗ ‚ Славейче“ участват в схемата „ Училищен плод. Това е европейска схема за предлагане на плодове в детски заведения и училищата, финансирана от бюджет на РБ/ДФ"Земеделие" с финансовата подкрепа на ЕС .
Една от основните цели на "Училищен плод" е създаването на навици у децата за здравословно хранене.

По схемата „Училищен плод” децата получават ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови през цялата учебна година. Сред нейните цели е придобиването на трайни здравословни хранителни навици от ранна детска възраст.

Съпътстващи педагогически мерки по схемата „Училищен плод” са придобиване на знания за:
-  производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начини на ползване; 
- значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето и здравословното хранене).

Ръководството на ОДЗ „ Славейче“ със задоволство споделя радостта си, че детското заведение е едно от 2 238 учебни заведения в цялата страна, одобрени по схемата „ Учебен плод“, децата от нашите подготвителни групи са част от общия брои за учебната 2013/2014 година - 319 808.

Децата е необходимо да се хранят здравословно в детското заведение и у дома. Научните изследвания доказват: добрата храна създава по добри умове. Ето съветите на специалиститеот списание „ Моето дете“в книгата „101въпроса за детското хранене“

-        Най – важното от всички хранения за деня е закуската. Тя ще подобри метаболизма на малкото дете и ще го зареди с много енергия.

-        Холинът е полезен за паметта – този витамин от група Б се съдържа в ядките и яйцата. Ускорява развитието на мозъка и паметта.

-        Омега – 3 мастни киселини подобряват мисловните функции. Те могат да бъдат открити в редица храни: океанска риба, авокадо,ленено масло,ядки и зехтин

-        Антиоксидантитеподобряват паметта – броколи, тиквени семки, домати и къпини са сред най – мощните стимуланти на ума.

-        Пълнозърностите храни подобряватмозъчната функция. Те са богати на фибри и зареждат с енергия

-        Желязото се грижи за пъргавината на ума. Основни източници на желязо са червеното месо, пуешкото, спанакът, бобови храни, сушени плодове и пълнозърнести храни

-        Водата  - действа добре срещу умора. Предлагайте често вода и пресно изцедени сокове. Избягвайте фабрияните сокове и газираните напитки.

Зеленчуци който не яде,
Той голям не ще да порасте,
Не ще има розови страни
Всеки ще го победи

Морковчето вика ела тук
Ябълка крещи и тя напук 
Лелка, зелка в ъгъла се смей 
А домата червеней

Допълнителна информация

ДГ “Славейче” е общинско детско заведение за отглеждане, възпитание и обучение на деца от 10 месечна до 7-годишна възраст

ОДЗ Славейче
Адрес
ДГ "Славейче" Кюстендил
ул. „Гладстон“ 17
Кюстендил, ПК 2500, БЪЛГАРИЯ
dg_slaveiche@abv.bg

Пази от пожар

Pazi rekoltata 1