Неделя, Май 31, 2020

През студените месеци растящият организъм изразходва повече енергия, страда от липсата на слънчева светлина и постоянно се подлага на атаки на вируси.

На всяка една възраст есенно-зимният период е тежък поради студовете и недостига на слънчева светлина, която ни дава незаменимия витамин D. Този витамин не само участва в оформянето на костната структура, но и ни дава заряд от енергия. За да не страда детето ви през студените месеци от сънливост, лошо настроение и отпадналост, използвайте всеки удобен случай, за да го изведете на разходка в хубавите слънчеви дни. Не се плашете от ниските температури – най-важното е да подберете комфортни дрехи за любимото си същество, които да не пречат на движенията му и да не го прегряват. Резервите от витамин D могат да се попълнят и чрез консумацията на редица продукти.
Закуска

Зърнените храни са източник на въглехидрати, аминокиселини, растителни белтъчини и минерални вещества. Каши, приготвени без мляко, можете да давате на детето си още на възраст от 4 месеца, сварените с мляко каши са подходящи за деца над 6 месеца. Здраве и добро настроение ще постигнете и с добавянето на плодове в кашата – ябълки, банани и кайсии.

За децата, които вече могат да предъвкват парченцата, са подходящи и нарязаните в кашата пресни плодове. На деца на възраст над 3 години вече може да им се дава по малко киви, грейпфрут, портокал или мандарина, които са сезонни плодове през зимата. Не тъпчете детето с твърде много цитрусови плодове, тъй като може да получи алергична реакция – като за начало няколко парченца дневно ще са достатъчни. За най-малките пресните плодове не са препоръчителни, по-добре наблегнете на различните плодови пюрета, чийто състав е прецизно балансиран за нуждите на определена детска възраст и ще осигурят на детето ви максимално количество витамини без опасност от възникване на алергия.

От плодове можете да направите и прясно изстискан сок. Той обаче трябва да се изпие през следващите няколко минути, защото бързо губи полезните си свойства. Правете сок само от такова количество плодове, каквото детето ви би могло да изяде сурови. Така ще избегнете излишното обременяване на панкреаса на детето.

Време е за обяд!

Обядът е най-важното хранене за деня, той позволява на детето да възстанови изразходваната енергия. Основни съставки в него трябва да са зеленчуците, месото и рибата. Редица зеленчуци като зелето, морковите, ряпата, цвеклото, марулята, праза, магданоза и копъра са източник на витамини, минерали, органични киселини и фибри и затова влияят добре на дейността на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт. Можете да купувате зеленчуците пресни или замразени, да правите от тях прости салати или пък да ги предлагате на детето в необработен вид. Педиатрите препоръчват зеленчуците да се ядат именно цели, тъй като така ще набавите най-голямо количество полезни вещества. Пресни зеленчуци могат да ядат децата на възраст над 7-8 месеца. За най-малките са подходящи готовите зеленчукови и зеленчуково-месни пюрета. Избирайки пюре за детето си, обърнете внимание на възрастта, посочена на опаковката.

Месото е основен източник на протеини, мазнини, въглехидрати, минерални вещества и витамини. В сварен или задушен вид месо може да се дава на деца на възраст над 8-9 месеца, въпреки че в случая е по-добре да се ръководите от индивидуалните особености на детето. Добре е да започнете със заешко, пуешко или телешко, които съдържат цинк, витамин В и желязо. След 2-годишна възраст детето може да яде месото под вид на супи и кюфтета със зеленчукова гарнитура. Ако детето не обича месо, можете да го замените с каша от бобови култури (на възраст над 8-9 месеца) – например грах, който съдържа също толкова белтъчини, колкото и месото.

Детето трябва да яде месо средно 5 пъти седмично, през останалите дни наблегнете на рибата (за деца над 9-10 месеца). Рибата се усвоява лесно от организма, съдържа полезни за сърцето и кръвоносните съдове аминокиселини и цял комплекс витамини, минерали и микроелементи. Най-голяма ценното в рибата представляват висококачествените белтъчини, които са буквално незаменими през студените месеци. За по-добро усвояване детето трябва да консумира немазна риба. Много внимавайте във филетата да не остават кости.

Вкусна следобедна закуска

В ежедневното меню на детето трябва да присъстват и млечни продукти, особено през студените месеци. Подходящо време за консумацията им е следобедът. Млякото съдържа калций, аминокиселини, белтъчини, витамини B и D, лактоза, както и млечна мазнина – енергиен източник.

За следобедна закуска можете да сервирате на детето малко извара. Прясна извара могат да ядат деца на възраст над 1 година, а топлинно обработена извара може да се яде дори и на по-ранна възраст. Умореното от цял ден игри дете (от 3 години нагоре) може да похапне и шепа ядки – те съдържат 60-70 % от необходимите на организма мазнини, витамини A и В, фосфор, желязо, магнезий, натрий и калий.

 

Лека вечеря за спокоен сън

Обилното ядене преди лягане е вредно както за децата, така и за възрастните. Прияждането преди сън натоварва стомашно-чревния тракт и довежда до възпаление на лигавицата на стомаха и затлъстяване. Все още развиващото се детско тяло не трябва да се подлага на подобни експерименти. Затова подходяща вечеря ще е чаша кисело мляко с бисквити (на възраст над 1 година) или лека каша с плодове.

Допълнителна информация

ДГ “Славейче” е общинско детско заведение за отглеждане, възпитание и обучение на деца от 10 месечна до 7-годишна възраст

ОДЗ Славейче
Адрес
ДГ "Славейче" Кюстендил
ул. „Гладстон“ 17
Кюстендил, ПК 2500, БЪЛГАРИЯ
dg_slaveiche@abv.bg

Пази от пожар

Pazi rekoltata 1